Wykonanie
Jest to ciasto, które w tym roku na wielkanocnym
stole zrobiło furorę ;) Oryginalny przepis pochodzi z tej strony. Ciasto jest genialne! Pomimo kremu, nie jest mdłe i nadaje się idealnie jako deser na każdą okazję! Polecam!!
Składniki na ciasto
biszkoptowe:6
jajek6 łyżek
mąki6 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniasłoiczek
dżemu z czarnej porzeczki1. Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.2.
Białka ubić na sztywną pianę,
żółtka dać do osobnej miski. 3. Dodać
cukier, następnie stopniowo po jednym
żółtku.4. Dodać
mąkę i delikatnie wymieszać całość, najlepiej ręcznie.5.Ciasto wylać na blachę, u mnie o rozmiarach 44 x 33 cm. Piec około 15 minut.6. Po upieczeniu wyłożyć na posypany
cukrem waniliowym ręcznik kuchenny (papier do pieczenia ma być na górze), szybko usunąć papier do pieczenia, zwinąć ciasto w ciasną roladę i zostawić do wystudzenia.7. Zimne już ciasto rozwinąć, posmarować
dżemem, zwinąć znowu w ścisłą roladę i pokroić na plasterki (około 18 kawałków).Składniki na krem budyniowy:1 litr
mleka2 budynie
waniliowe bez
cukru8 łyżek
cukru200 g miękkiego
masłaok. 6-7
bananów1. Budynie rozpuścić w szklance
mleka z
cukrem, Resztę zagotować i wlać zimne
mleko z
budyniem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.2.
Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce budyniu.Składniki na masę
śmietankową:400 g
śmietanki kremówki2 łyżki
cukru pudruŚmietankę ubić w metalowej misce. Dodać
cukier puder i chwilę dalej ubijać.Końcowe wykonanie ciasta: Kawałki rolady ułożyć w tortownicy (boki i spód), tak by nie została żadna luka. Wylać połowę masy budyniowej. Na to ułożyć obrane
banany, zakrywając cały spód. Wylać pozostałą część kremu budyniowego. Na wierzch rozprowadzić delikatnie masę
śmietankową.Całość zostawić w lodówce na parę godzin, najlepiej smakuje dnia następnego.Smacznego!