ßßß Cookit - przepis na Tort bananowy na roladzie biszkoptowej

Tort bananowy na roladzie biszkoptowej

nazwa

Wykonanie

Jest to ciasto, które w tym roku na wielkanocnym stole zrobiło furorę ;) Oryginalny przepis pochodzi z tej strony. Ciasto jest genialne! Pomimo kremu, nie jest mdłe i nadaje się idealnie jako deser na każdą okazję! Polecam!!
Składniki na ciasto biszkoptowe:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka dać do osobnej miski. 3. Dodać cukier, następnie stopniowo po jednym żółtku.
4. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać całość, najlepiej ręcznie.5.Ciasto wylać na blachę, u mnie o rozmiarach 44 x 33 cm. Piec około 15 minut.
6. Po upieczeniu wyłożyć na posypany cukrem waniliowym ręcznik kuchenny (papier do pieczenia ma być na górze), szybko usunąć papier do pieczenia, zwinąć ciasto w ciasną roladę i zostawić do wystudzenia.
7. Zimne już ciasto rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć znowu w ścisłą roladę i pokroić na plasterki (około 18 kawałków).
Składniki na krem budyniowy:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
8 łyżek cukru
200 g miękkiego masła
ok. 6-7 bananów
1. Budynie rozpuścić w szklance mleka z cukrem, Resztę zagotować i wlać zimne mleko z budyniem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.2. Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce budyniu.
Składniki na masę śmietankową:
400 g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić w metalowej misce. Dodać cukier puder i chwilę dalej ubijać.
Końcowe wykonanie ciasta: Kawałki rolady ułożyć w tortownicy (boki i spód), tak by nie została żadna luka. Wylać połowę masy budyniowej. Na to ułożyć obrane banany, zakrywając cały spód. Wylać pozostałą część kremu budyniowego. Na wierzch rozprowadzić delikatnie masę śmietankową.
Całość zostawić w lodówce na parę godzin, najlepiej smakuje dnia następnego.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/04/tort-bananowy-na-roladzie-biszkoptowej.html