ßßß Cookit - przepis na Tort z roladą

Tort z roladą

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam sensacyjnie pyszny wypiek! Nie dość że wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej! Rolada połączona z kremem budyniowym, bananami i bitą śmietaną jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę. Ciasto robiłam po raz pierwszy, korzystając z przepisu znajdującego się na blogu - mojewypieki.com. Z pewnością zrobię je ponownie, ponieważ utknęło ono nie tylko w mym guście, ale także moich gości .
Produkty:
Na roladę :
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dowolnego dżemu
Na masę:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
7 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
200 g masła w temp. pokojowej
5 bananów
Na warstwę śmietanową:
400 ml kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji
Etapy przygotowania:
Rolada:
Białka ubij na sztywno, dodawaj partiami cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.
Następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przygotowane ciasto wylej na formę(44 x 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ok. 13 - 15 min. w temp. ok. 190 stopni.
W trakcie pieczenia przygotuj ręcznik kuchenny i rozłóż go na płaskiej powierzchni. Upieczone ciasto połóż na nim tak aby strona z papierem do pieczenia była u góry.
Zdejmij papier a następnie szybko posmaruj dżemem.
Póki rolada jest gorąca zawiń w roladę( wzdłuż krótkiego boku - rolada powinna być w miarę krótka i gruba).
Odłuż do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu pokrój na ok. 15 plastrów o grubości ok. 1 cm.
Krem:
Połowę mleka zagotuj w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksuj z budyniami, mąką i cukrem.
Zmiksowaną masę wlej do gorącego mleka i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Ostudź.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Partiami dodawaj do niego chłodny budyń.
Warstwa śmietanowa:
Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami cukier. Można użyć żelatyny gdy śmietana nie będzie odpowiednio gęsta.
Sposób przygotowania tortu:
Przygotuj okrągłą tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm). Najlepiej przygotuj samą obręcz i połóż ją od razu na paterze- nie będzie problemów z przekładaniem ciasta.
Dno wyłóż kawałkami rolady tak aby całe było zakryte. Następnie obłóż boki tortownicy.
Połowę kremu budyniowego wyłóż na dno kawałków z rolady.
Obierz banany i ułóż je w kóleczko na budyniu. Wyłóż na nie pozostałą część budyniu.
Na górę połóż bitą śmietanę i udekoruj wedle uznania.
Ciasto schladzaj w lodówce najlepiej przez całą noc.
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/05/xx_30.html