Wykonanie
Przedstawiam Wam sensacyjnie pyszny wypiek! Nie dość że wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej! Rolada połączona z kremem budyniowym,
bananami i
bitą śmietaną jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę. Ciasto robiłam po raz pierwszy, korzystając z przepisu znajdującego się na blogu - mojewypieki.com. Z pewnością zrobię je ponownie, ponieważ utknęło ono nie tylko w mym guście, ale także moich gości .Produkty:Na roladę :6
jajek6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniasłoik dowolnego
dżemuNa masę:1 litr
mleka2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego7 łyżek
mąki pszennej7 łyżek
cukru200 g
masła w temp. pokojowej5
bananówNa warstwę
śmietanową:400 ml
kremówki 30% lub 36%2 łyżki
cukru pudru truskawki do dekoracjiEtapy przygotowania:Rolada:
Białka ubij na sztywno, dodawaj partiami
cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodawaj po 1
żółtku cały czas miksując.Następnie wsyp
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.Przygotowane ciasto wylej na formę(44 x 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz ok. 13 - 15 min. w temp. ok. 190 stopni.W trakcie pieczenia przygotuj ręcznik kuchenny i rozłóż go na płaskiej powierzchni. Upieczone ciasto połóż na nim tak aby strona z papierem do pieczenia była u góry.Zdejmij papier a następnie szybko posmaruj
dżemem.
Póki rolada jest gorąca zawiń w roladę( wzdłuż krótkiego
boku - rolada powinna być w miarę krótka i gruba).Odłuż do całkowitego wystudzenia.Po wystudzeniu pokrój na ok. 15 plastrów o grubości ok. 1 cm.Krem:Połowę
mleka zagotuj w garnku z grubym dnem.Pozostałą część zmiksuj z budyniami,
mąką i
cukrem.Zmiksowaną masę wlej do gorącego
mleka i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Ostudź.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Partiami dodawaj do niego chłodny
budyń.Warstwa śmietanowa:
Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami
cukier. Można użyć
żelatyny gdy
śmietana nie będzie odpowiednio gęsta.Sposób przygotowania
tortu:Przygotuj okrągłą tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm). Najlepiej przygotuj samą obręcz i połóż ją od razu na paterze- nie będzie problemów z przekładaniem ciasta.Dno wyłóż kawałkami rolady tak aby całe było zakryte. Następnie obłóż boki tortownicy.Połowę kremu budyniowego wyłóż na dno kawałków z rolady.Obierz
banany i ułóż je w kóleczko na budyniu. Wyłóż na nie pozostałą część budyniu.Na górę połóż
bitą śmietanę i udekoruj wedle uznania.Ciasto schladzaj w lodówce najlepiej przez całą noc.


