ßßß
Cupcakes to młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że cupcakes na wierzchu posiadają kremową polewę z dekoracjami, a ich starsze siostry muffinki nie.Wielbiciele cupcakes z całej planety prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej oryginalnych dekoracji babeczek, kreują ich nowe smaki.Bowiem cupcakes mają to do siebie, że zostawiają wielkie pole do popisu dla naszej kulinarnej i nie tylko wyobraźni, fantazji i kreatywności. Aż proszą się, aby do bazowego przepisu na najprostsze cupcakes o smaku wanilii dodać coraz to nowe składniki, zmienić ich smak, udekorować za każdym razem inaczej, zgodnie z ich nowym „wcieleniem”.Cupcakes swoją nazwę zawdzięczają swojej mierze – są wielkości filiżanki do herbaty. Dzięki swojemu rozmiarowi mini są także sprzymierzeńcami diety, bo o ileż łatwiej zaspokoić ochotę na coś słodkiego jedną małą babeczką, niż sporym kawałkiem ciasta z blaszki.Cupcakes znalazły także swoje miejsce w świecie mody i trendy gadżetów, a to za sprawą kultowego serialu „Sex in the city”, gdzie bohaterki telewizyjnej serii zajadają się tymi babeczkami.A oto bazowy przepis na klasyczne waniliowe cupcakes, który można modyfikować dodając nowe składniki do ciasta i polewy zgodnie z wariantem babeczek jaki będziemy chcieli uzyskać (cytrynowe, czekoladowe, truskawkowe, miętowe itp.).Vanilla CupcakesSkładniki (na 12 babeczek):125 g cukru,125 g mąki,125 g masła,2 jajka,2 łyżeczki wanilii w proszku,3 łyżki mleka,łyżeczka proszku do pieczenia.Wykonanie:Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.Składniki na krem:100 g masła w temperaturze pokojowej,5 łyżek cukru pudru,łyżeczka wanilii,500 g słodkiej śmietanki kremówki.Wykonanie:Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.Powiązane wpisy:Ciasto marchewkoweTarta z kremem migdałowym i śliwkami