Wykonanie
Pin It

Lubię
mieć pod ręką gotowe
ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-)Posiadając takiego gotowca w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski.
Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie.Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze
szpinakiem i
serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno !Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego500 g
świeżego szpinaku3
jajka150
sera pleśniowego200 g
śmietany 18%150 g
serka śmietankowego1 spora
cebulasólpieprz1/2 łyżeczki
płatków chiliniecała łyżeczka
gałki muszkatołowejparę gałązek świeżego
tymiankuparę gałązek
świeżego estragonuolej do smażeniaWykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze.Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy
cebulę pokrojoną w talarki.Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
serek,
śmietanę i pokruszony
ser pleśniowy, a następnie
przyprawy i listki
ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy
szpinak.Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy
ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę
szpinakową. Na wierzch układamy krążki
cebuli.Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania.