ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Pin It
Lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-)
Posiadając takiego gotowca w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie.
Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno !
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g świeżego szpinaku
3 jajka
150 sera pleśniowego
200 g śmietany 18%
150 g serka śmietankowego
1 spora cebula
sól
pieprz
1/2 łyżeczki płatków chili
niecała łyżeczka gałki muszkatołowej
parę gałązek świeżego tymianku
parę gałązek świeżego estragonu
olej do smażenia
Wykonanie:
Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze.
Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak.
Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.
Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki cebuli.
Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym.html