ßßß Cookit - przepis na Najprostsza tarta z zielonymi szparagami

Najprostsza tarta z zielonymi szparagami

nazwa

Wykonanie

Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek zielonych szparagów
kilka koktajlowych pomidorków
3 jajka
2 łyżki serka śmietankowego Almette
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Porcja na 2 blaszki o wymiarach 36 x 13 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami i tymiankiem..
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki.
Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/najprostsza-tarta-z-zielonymi-szparagami.html