Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 pęczek zielonych szparagówkilka koktajlowych pomidorków3 jajka2 łyżki serka śmietankowego Almette200 ml śmietany 18%1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsólpieprzkilka gałązek świeżego tymiankuWykonanie:Porcja na 2 blaszki o wymiarach 36 x 13 cm.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami i tymiankiem..Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki.Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.