W maju, u mnie w kuchni królują szparagi, które uwielbiam pod każdą postacią.Dziś proponuję Wam tartę z tymi cudownymi zielonymi łodyżkami w towarzystwie fety i czarnych oliwek:)Danie z gotowego ciasta francuskiego jest bardzo szybkie i zajmuje zaledwie 20min.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275gok 20szt zielonych szparagówgarść czarnych oliwekgarść pokruszonego sera feta100ml śmietany 12%100ml śmietany 18%1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka tymianku suszonegosól, pieprz1 jajko do posmarowania brzegów ciastaPrzygotowanie:Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki, a następnie podsmaż na patelni grillowej z odrobiną masła. Dopraw solą i pieprzem. W niedużej miseczce wymieszaj obie śmietany z musztardą i przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Rozwałkuj ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawiń brzegi na ok 1cm i odciśnij na nim wzór widelca. Na cieście rozsmaruj nierównomiernie śmietanę, a na wierzch połóż pokrojone w krążki oliwki i szparagi w całości. Na końcu dodaj rozdrobnioną fetę (może być pokrojona w małe kosteczki), a brzegi tary posmaruj roztrzepanym jajkiem.Włóż blaszkę do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez ok 10min aż ciasto zrobi się złocistobrązowe.Smacznego!:)