Wykonanie
Oto kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Powoli kończy się sezon na
szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów ! Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego.
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego1 pęczek
zielonych szparagówkilka koktajlowych
pomidorków3
jajka2 łyżki
serka śmietankowego Almette200 g
ricotty1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzkilka gałązek świeżego
oreganoWykonanie:Porcja na formę o wymiarach 30 x 40 cm.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy
ciastem.W misce mieszamy
jajka z
ricottą,
serkiem i
przyprawami.Ze
szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków
oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy
szparagi i
pomidorki.Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika lub gdy przestygnie.