ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami i pomidorami

Tarta ze szparagami i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów ! Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek zielonych szparagów
kilka koktajlowych pomidorków
3 jajka
2 łyżki serka śmietankowego Almette
200 g ricotty
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego oregano
Wykonanie:
Porcja na formę o wymiarach 30 x 40 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.
W misce mieszamy jajka z ricottą, serkiem i przyprawami.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki.
Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika lub gdy przestygnie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/tarta-ze-szparagami-i-pomidorami.html