Wykonanie
Dzięki połączeniu kilku prostych składników możemy ekspresowo przygotować smaczną i bardzo elegancką przekąskę.Gotowe
ciasto francuskie,
ricotta, kilka
pomidorków,
przyprawy i to prawie wszystko by w bardzo krótkim czasie przygotować tartę, którą można podać nie tylko jako przekąskę. Doskonale smakuje na obiad czy kolację, a może spodziewamy się gości? Polecam.
Moją tartę przygotowałam z gotowego
ciasta francuskiego, ale jeśli ktoś woli własnoręcznie przygotowane ciasto, to nic nie stoi na przeszkodzie. No chyba, że dodatkowo trochę czasu. Nie lubię robić
ciasta francuskiego, a więc najczęściej korzystam z gotowych płatów, a na rynku jest ich już dość spory wybór. W wielu przepisach na tarty z
ciasta francuskiego spotykam się z metodąwcześniejszego podpiekania ciasta. Na podpieczone ciasto nakłada się nadzienie i ponownie zapieka. Z pewnością jest to bardzo dobry sposób na uzyskanie chrupiącego, suchego
spodu i uzyskania ładnego kształtu ciasta, ale ja w tym przepisie trzymałam się oryginału i efekt końcowy był całkiem niezły. Spód ciasta jest cieniutki, ale bez zakalca, a boki pulchne i chrupiące.Składniki:350 g
ciasta francuskiego200 g
ricotty2
jaja30 g startego
parmezanuok.200 g
pomidorków koktajlowychbazylia/kilka listków/
sólpieprz do smaku
Wykonanie:Nastawić piekarnik na temp. 200 st.
Pomidorki przekroić na połówki. Blaszkę w której będziemy piec tartę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej płat ciasta. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować
białkiem. Użyłam blaszki okrągłej, ponieważ moje ciasto miało właśnie taki kształt.
Ricottę wymieszać /drewnianą łyżką/z
jajkami,
solą i
pieprzem. Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone. Dodać drobne kawałeczki bazylii/kilka pozostawić do przybrania/. Dodatkowo dodałam do masy sporą łyżkę nasion słonecznika/efekt wyczuwalny/. Gotową masę nałożyć na ciasto,pozostawiając ok.2,5cm wolnego miejsca na brzegach. Ułożyć na nadzieniu
pomidorki. Brzegi ciasta lekko nawinąć na wierzch. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika na ok.20 min.
Żródło przepisu:"Idee cucina"