Wykonanie
Bardzo prosta i szybka przekąska na cieście francuskim.Pesto z
bazylii,
pomidor i
parmezan w ciepłej, chrupiącej otoczce,czyli klasyka smaków.Można ją przygotować w formie dużej tarty lub arkusz ciasta przed pieczeniem podzielić na mniejsze kawałki, i upiec mini tarty, co z pewnością sprawdzi się przy większej ilości gości.Można podawać na ciepło,ale świetnie smakuje też w formie zimnej przekąski.
Składniki: (na ok. 24 szt mini tart)płat
ciasta francuskiegopesto z podwójnej porcji z tego przepisu lub słoiczek gotowego pesto3-4
pomidory (użyłam
śliwkowych)tarty
parmezansól,
pieprz,
szczypiorek do dekoracjiponadto:1 rozmącone
jajko do smarowania ciasta
Sposób wykonania:Płat
ciasta francuskiego pociąć na kwadraty wielkości nieco większej niż średnica plastra
pomidora. Każdy kwadrat posmarować pesto. Na pesto położyć plaster
pomidora. Oprószyć go
solą i
pieprzem oraz posypać tartym
parmezanem. Czynność powtórzyć ze wszystkimi kawałkami ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym
jajkiem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200C 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem i oprószyć tartym
parmezanem.Smacznego :)