ßßß
Składniki: (na ok. 24 szt mini tart)płat ciasta francuskiegopesto z podwójnej porcji z tego przepisu lub słoiczek gotowego pesto3-4 pomidory (użyłam śliwkowych)tarty parmezansól, pieprz, szczypiorek do dekoracjiponadto:1 rozmącone jajko do smarowania ciasta
Sposób wykonania:Płat ciasta francuskiego pociąć na kwadraty wielkości nieco większej niż średnica plastra pomidora. Każdy kwadrat posmarować pesto. Na pesto położyć plaster pomidora. Oprószyć go solą i pieprzem oraz posypać tartym parmezanem. Czynność powtórzyć ze wszystkimi kawałkami ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200C 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć tartym parmezanem.Smacznego :)