Wykonanie
Ta
tarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!
składniki1 płat gotowego
ciasta francuskiego wielkości naszej foremki1 nieduża
cukinia5 kwiatów
cukinii (opcjonalnie)2
pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółtykilka
pomidorków koktajlowych1/2
czerwonej cebuli1 opakowanie
serka Almette z ziołami1
jajkoszczypiorekbazyliapieprz,
sólprzygotowanie.Warzywa umyć.
Cukinię, nieobraną, pokroić na cienkie, podłużne plastry, przy pomocy obieraczki do warzyw.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Pomidory duże pokroić na plastry grubości ok 1 cm, koktajlowe zostawić w całości. Na patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć krótko - ok 1 - 2 minut,
cukinię , tak aby tylko zmiękła. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni króciutko obsmażyć kwiaty
cukinii - mają tylko "zwiędnąć". Odłożyć i na tej samej patelni obsmażyć
cebulę. Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej plastry
pomidorów i
pomidorki koktajlowe. Lekko posolić, smażyć, aż pokażą się grillowe paski.W misce dokładnie rozmieszać
serek z
jajem, dodać posiekany
szczypiorek i
bazylię i sporo
pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować
masłem i wyłożyć
ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na ciasto nałożyć masę
serową, poukładać plastry
pomidorów, plastry
cukinii,
pomidorki koktajlowe i kwiaty
cukinii, posypać
cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się, że warzywa za bardzo się podpiekają - możemy tartę przykryć folią. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego!