ßßß
Składniki:- 1 rozkłócone jajko- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego- 2 łyżki sosu pesto- 5 pomidorów pokrojonych w plasterki- sól- pieprz- suszony tymianekPrzygotowanie:Oprószyć blat mąką.Ciasto francuskie rozwałkować aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30 na 25 cm.Przekroić placek na pół, następnie każdą połówkę podzielić na 3 części.Powinno powstać 6 takich samych prostokątów.Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Brzegi prostokątów lekko ponacinać.Za pomocą pędzelka posmarować jajkiem.Posmarować placki sosem pesto, na każdy nakładać jednakową ilość, pozostawić z każdej strony brzeg o szerokości 2 cm.Plasterki pomidorów ułożyć pośrodku placków na sosie pesto.Solą i pieprzem doprawić do smaku.Jeśli ktoś lubi można do smaku posypać na wierzch tymianek, ale dosłownie odrobinę.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 15-20 minut do momentu aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.Podawać dopóki są gorące.