Wykonanie
Składniki:- 1 rozkłócone
jajko- 1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego- 2 łyżki
sosu pesto- 5
pomidorów pokrojonych w plasterki-
sól-
pieprz- suszony
tymianekPrzygotowanie:Oprószyć blat
mąką.
Ciasto francuskie rozwałkować aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30 na 25 cm.Przekroić placek na pół, następnie każdą połówkę podzielić na 3 części.Powinno powstać 6 takich samych prostokątów.Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Brzegi prostokątów lekko ponacinać.Za pomocą pędzelka posmarować
jajkiem.Posmarować placki
sosem pesto, na każdy nakładać jednakową ilość, pozostawić z każdej strony brzeg o szerokości 2 cm.Plasterki
pomidorów ułożyć pośrodku placków na
sosie pesto.
Solą i
pieprzem doprawić do smaku.Jeśli ktoś lubi można do smaku posypać na wierzch
tymianek, ale dosłownie odrobinę.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 15-20 minut do momentu aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.Podawać dopóki są gorące.