Wykonanie
Szybki pomysł na obiad czy kolację.Na jesienną pogodę czy może ostatnie
podrygi lata, wersja z
kurkami.
potrzebujemy:- opakowanie
ciasta francuskiego- 2 kubeczki creme fraiche- 200g boczku/szynki wedzonej- 5
jajek- 400 g
kurek- świeży
tymianek-
sól,
pieprzW formie do tarty rozłożyć płat
ciasta francuskiego.Dobrze docisnąć do wszystkich brzegów, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec aż ciasto będzie lekko rumiane w temp 200 stopni.Część farszu można przygotować dzień wcześniej.
Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu.
Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g
kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki).Do miski wbić 5 całych
jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie ubijając do połączenia składników.Doprawić
solą,
pieprzem i świeżym
tymiankiem.Całość wyłożyć na wcześniej podpieczony spód.Zapiekać ok 40 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.