Wykonanie
Zabrałam się za porządki w szafkach kuchennych.Spodziewałam się sporego bałaganu, ale to co odkryłam przeraziło mnie. Chaos i niegospodarność to naprawdę delikatne słowa w odniesieniu do zawartości szafek; po kilka paczek i torebek tego samego produktu, wszystkie otwarte, napoczęte, upchnięte na tyłach.W ten właśnie sposób odkryłam kilka torebek
płatków żytnich, orkiszowych, owsianych..Jak je szybko wykorzystać? Najprościej zrobić
ciasteczka albo..placuszki.W lodówce w
kącie smętnie czekała na swoją kolej samotna połówka
cukinii. Wszystko razem połączyłam, doprawiłam i usmażyłam. Powstały rewelacyjne, organiczne placuszki pięciominutowe.

Składniki:około 3/4 kubka
płatków żytnich2
jajka1/2 kubka kremówki (można ją zastąpić
śmietaną 18%)garść pestek dyni
sól,
pieprz2-3 łyżki
mąki orkiszowej1/2
cebuli startej na tarce o grubych oczkach
olej do smażenia

Jak zrobiłam:1.
Płatki wymieszałam z
cukinią, dodałam
jajka i
mąkę. Dolewałam
śmietanę mieszając, aż całość miała konsystencję gęstej
śmietany.2. Dodałam startą
cebulę,
sól,
pieprz i
pestki dyni. Dokładnie wymieszałam.3. Na patelni rozgrzałam
olej aż był bardzo gorący. Łyżką nakładałam porcje ciasta, formowałam placki, a wierzch jeszcze posypywałam
pestkami dyni. Smażyłam aż były mocno złociste z jednej strony i dopiero wtedy ostrożnie przewracałam na drugą stronę.


Placki są dobre z
jogurtem greckim, tzatzikami, czy też jako dodatek do
mięsa i
sałaty.Jestem zdeklarowaną wielbicielką placków, każdego rodzaju, a te uważam za wyjątkowo udane. Wchodzą do mojej kuchni na stałe.