Wykonanie
Pin It

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu
szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował
makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać
świeży szpinak.
Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo...Jeśli lubicie intensywny aromat
czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę, wrzućcie do gotowego gorącego sosu.Składniki:300 g
świeżego szpinaku4 ząbki
czosnku1/2
cebuli400 g
śmietany 18%200 g
serka śmietankowego100 g
sera pleśniowego1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejświeżo zmielony
pieprzolej do smażeniaok. 300 g suchego
makaronuWykonanie:Na rozgrzanym
oleju podsmażamy posiekany
czosnek i pokrojoną w piórka
cebulę.
Szpinak myjemy, listki kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do
czosnku. Delikatnie blanszujemy przez około 5 minut.
Szpinak powinien być al dente.W międzyczasie gotujemy
makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.W garnku na małym ogniu podgrzewamy
śmietanę,
serek i
ser pleśniowy. Dodajemy
szpinak, przyprawiamy i delikatnie mieszamy.Do składników nie dodałam
soli, ponieważ mój
ser pleśniowy był dość słony i sos nie wymagał już solenia.Sos szybko łączymy z gorącym
makaronem i od razu podajemy na stół.