Wykonanie

Dania jednogarnkowe często ułatwiają życie gospodyniom domowym, ponieważ w jednym naczyniu możemy przygotować cały obiad. Świetnie sprawdzają się również gdy spodziewamy się gości, są łatwo podzielne na wiele porcji. Można je przygotować z wyprzedzeniem, a później mogą również długo czekać w piekarniku na podanie.Gdy pierwszy raz przygotowywałam prezentowaną dziś zapiekankę ziemniaczaną zapisałam sobie, iż czas przygotowania to 2 godziny. Byłam bliska stwierdzenia, że nigdy więcej jej nie zrobię, ponieważ ta ilość czasu była przerażająca. Wynika to jednak głównie z faktu, że ja nie mam wprawy w obieraniu
ziemniaków i robię to dość powoli. Obecnie po nabraniu wprawy i przy lepszej organizacji można czas przygotowania skrócić do 1,5 godziny z czego nasze danie większość tego czasu robi się samo w piekarniku.Jeśli lubicie pizze lub
makarony o smaku Carbonara ta zapiekanka na pewno przypadnie Wam do gustu. Zamieniając
boczek na
pieczarki możemy ją przygotować w wersji wegetariańskiej.Potrzebne będą:750g
ziemniaków400 ml
śmietany 18%150g
sera pleśniowego rokpolkilka plasterków
boczku1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki mieszanki
ziół prowansalskichsól i
pieprz do smaku
olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy przez ok 15 min, tak aby się nie rozwaliły, ale jednak się podgotowały. Po pierwsze skróci to czas pieczenia, po drugie podczas pieczenia bywa, że danie już się przypala, a
ziemniaki nadal są twarde, a nikt nie lubi jeść surowych
ziemniaków. Po podgotowaniu wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową, aby się nie połamały.
Cebulę i
czosnek kroimy w dowolne kształty.
Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze
śmietaną, stworzy to sos, który następnie doprawiamy
gałką muszkatołową,
ziołami,
solą i
pieprzem.
Pieprzu warto dać więcej, bo
ziemniaki wyciągają smak, z
solą lepiej uważać bo
ser jest słony, dlatego sos dobrze jest spróbować. Plastry
boczku kroimy na 2 centymetrowe kawałki.

Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem i zaczynamy układać wszystko warstwami. Najpierw
ziemniaki, następnie
cebulę z
czosnkiem,
boczek i wszystko polewamy sosem (dość oszczędnie, aby wystarczyło go na wszystkie warstwy). Później ponownie
ziemniaki,
cebula,
boczek, sos itd. całość zakańczamy warstwą sosu.

Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 o C na ok. 45 min., 5 min. przed końcem można zdjąć pokrywkę z naczynia, aby zapiekanka się przyrumieniła.
