ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

nazwa

Wykonanie

Dania jednogarnkowe często ułatwiają życie gospodyniom domowym, ponieważ w jednym naczyniu możemy przygotować cały obiad. Świetnie sprawdzają się również gdy spodziewamy się gości, są łatwo podzielne na wiele porcji. Można je przygotować z wyprzedzeniem, a później mogą również długo czekać w piekarniku na podanie.
Gdy pierwszy raz przygotowywałam prezentowaną dziś zapiekankę ziemniaczaną zapisałam sobie, iż czas przygotowania to 2 godziny. Byłam bliska stwierdzenia, że nigdy więcej jej nie zrobię, ponieważ ta ilość czasu była przerażająca. Wynika to jednak głównie z faktu, że ja nie mam wprawy w obieraniu ziemniaków i robię to dość powoli. Obecnie po nabraniu wprawy i przy lepszej organizacji można czas przygotowania skrócić do 1,5 godziny z czego nasze danie większość tego czasu robi się samo w piekarniku.
Jeśli lubicie pizze lub makarony o smaku Carbonara ta zapiekanka na pewno przypadnie Wam do gustu. Zamieniając boczek na pieczarki możemy ją przygotować w wersji wegetariańskiej.
Potrzebne będą:
750g ziemniaków
400 ml śmietany 18%
150g sera pleśniowego rokpol
kilka plasterków boczku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy przez ok 15 min, tak aby się nie rozwaliły, ale jednak się podgotowały. Po pierwsze skróci to czas pieczenia, po drugie podczas pieczenia bywa, że danie już się przypala, a ziemniaki nadal są twarde, a nikt nie lubi jeść surowych ziemniaków. Po podgotowaniu wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową, aby się nie połamały.
Cebulę i czosnek kroimy w dowolne kształty. Ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, stworzy to sos, który następnie doprawiamy gałką muszkatołową, ziołami, solą i pieprzem. Pieprzu warto dać więcej, bo ziemniaki wyciągają smak, z solą lepiej uważać bo ser jest słony, dlatego sos dobrze jest spróbować. Plastry boczku kroimy na 2 centymetrowe kawałki.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i zaczynamy układać wszystko warstwami. Najpierw ziemniaki, następnie cebulę z czosnkiem, boczek i wszystko polewamy sosem (dość oszczędnie, aby wystarczyło go na wszystkie warstwy). Później ponownie ziemniaki, cebula, boczek, sos itd. całość zakańczamy warstwą sosu.
Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 o C na ok. 45 min., 5 min. przed końcem można zdjąć pokrywkę z naczynia, aby zapiekanka się przyrumieniła.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2014/02/danie-jednogarnkowe-czyli-zapiekanka.html