Wykonanie
Składniki:3 duże piersi z
indykapół
papryki pomarańczowej i czerwonej
czerwona cebula400g
pieczarek4 pęczki
szczypiorku2 główki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
masła orzechowego ( crunchy peanut butter )kostka grzybowa rozpuszczona w 400 ml
wodyok 200g
ryżu Arborioszczypta :
cynamonu,
imbiru,
słodkiej papryki ,
soli,
pieprzu ziołowego ,
curry i kuminu
oliwa z oliwek smak
dyniowy i smak
chilli , zwykła
oliwa z oliwekolej w
winogronPrzygotowanie:Zaczynamy od opłukania
indyka i pokrojenia piersi w dość dużą kostkę. Myjemy
pieczarki, kroimy w spore plasterki .
Szczypiorek ,
cebulę kroimy dowolnie,
czosnek przeciskamy przez praskę . Na rozgrzane
oliwy wrzucamy
pieczarki,
cebulę,
szczypiorek i
czosnek, przyprawiamy
cynamonem,
solą ,
imbirem,
papryką i
curry- smażymy do zbrązowienia .W dużym rondlu rozgrzewamy
olej , kroimy
paprykę w drobne paseczki , wrzucamy
indyka - przprawiamy
solą,
imbirem ,
curry i
papryką . Smażymy na dużym ogniu kilka minut po czym dorzucając
paprykę, dalej smażyć. Dodajemy koncentrat ,
masło orzechowe - mieszamy, zmniejszając ogień. Dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut, pilnując żeby nie przywarło. Rozpuszczamy kostkę
grzybową we wrzącej wodzie i dolewamy do
indyka - gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy
pieczarki i
ryż. Mieszamy regularnie i na małym ogniu gotujemy przez 30 minut - aż
ryż napęcznieje a
indyk zmięknie. W razie potrzeby podlewamy
wodą- jeśli
masło nie jest słone możemy lekko dosolić.Smacznego !