Wykonanie
Dzisiaj podam przepis na
sałatkę pasteryzowaną z
cukinii,
papryki i
marchewki, w zalewie
curry. Idealna na zimę, jako dodatek do obiadów, kanapek itp.
SKŁADNIKI :1 i 0,5 kg
młodej cukinii0,5 kg
czerwonej papryki0,5 kg
cebuli0,5 kg
marchewkigorczyca, ziele,
pieprz,
koperek i
liść laurowyZALEWA :3 szklanki
wody1 i 1/2 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki
octu2 łyżeczki
soli1 plaska łyżeczka
currySkładniki zalewy zagotowujemy, pozostawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE :
Cukinię,
cebulę,
marchew i
paprykę szatkujemy. Przekładamy do miski, wlewamy letnią zalewę, mieszamy i pozostawiamy
sałatkę na 1 godzinę,
cukinia w tym czasie puści sok.Do umytych słoiczków nakładamy po jednym liściu laurowym,
zielu angielskim i kilku ziarnkach
pieprzu. Wsypujemy po pół łyżeczki
gorczycy i nakładamy
sałatkę łącznie z zalewą.Słoiczki zakręcamy, układamy w garnku, zalewamy
wodą do 3/4 ich wysokości i gotujemy 10 minut licząc czas od zagotowania się
wody. Wykładamy ostrożnie, studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.