ßßß

Składniki:2,5 kg młodych cukiniibiała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoikaliście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem seleranasiona gorczycy białej - 1/3 łyżeczki nasion na 0,5 l słoikZalewa *:4 szkl. wody1 szkl. octu 10%1,5 łyżki soli2 łyżeczki curry40 dkg cukru* Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję.Przygotowanie:Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki.W każdym ze słoików umieścić liść selera, plaster cebuli i nasiona gorczycy. Następnie ułożyć dosyć ściśle kawałki cukinii, aby słoiki były szczelnie wypełnione warzywami.W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut.Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.* do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewąSmacznego