Wykonanie
Dzisiaj przepis na
cukinie w zalewie słodko-kwaśnej
curry. Idealna na zimę, do sałatek, dań obiadowych itp. Błyskawiczna w przygotowaniu i smaczna.
SKŁADNIKI :3 kg
młodej cukinii5 szklanek
wody2 łyżki
soli1 szklanka
cukru1 i 1/2 szklanka
octu1 paczka
curry1/2 łyżeczki
gorczycy na słoikziele, liść i
pieprz w ziarnkach do słoikaPRZYGOTOWANIE :
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy całą
solą i odkładamy na 1 godzinę aby
cukinia puściła sok.W garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem i
octem, studzimy. Do
cukinii wsypujemy
curry, wlewamy zalewę i mieszamy.Do wyparzonych słoiczków wkładamy liść. ziele,
pieprz i
gorczycę. Następnie chochelką nakładamy
cukinię z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 10 minut, licząc czas od momentu zagotowania się
wody. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.