Wykonanie
Zapiekane danie z
łososia, bardzo smaczne i bardzo pyszne. Byłam naprawdę pod wrażeniem że tak szybko można przygotować pyszne i zdrowe danie. Dodatek
gruszki i
sera fety świetnie komponuje się z
łososiem. Polecam sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI :2 filety z
łososia około 500 g
sólsok z cytryny1/2 części białej
pora, pokrojony w talarki1
żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona1
cebula, obrana i drobno pokrojona1 łyżka
masła1 słodka
gruszka, pokrojona w kostkę100 g
sera fetypieprz do smaku
szczypiorek lub
natka pietruszki do posypaniapapier do pieczenia
SAŁATKA :1 opakowanie mixu
sałatgarść
kukurydzy z puszki
SOS WINEGRET :1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka
miodusok z 1/2
cytryny4 łyżki
oliwysól,
pieprz do smakuWszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, wlewamy do umytej
sałaty z
kukurydzą i łączymy potrząsając lekko
sałatą.PRZYGOTOWANIE :
Łososia myjemy, skórę odcinamy, solimy i skrapiamy
cytryną. Podpiekamy na
maśle por,
paprykę i
cebulę, lekko podlewamy
wodą aby warzywa zmiękły. Kiedy płyny odparują doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, układamy na podpieczonych porach kawałki
łososia, na to posypujemy
gruszkę i pokruszony
ser fetę. Całość doprawiamy
pieprzem. Zawijamy arkusz tak aby powstała papilotka. Potrawa musi być szczelnie zamknięta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, na około 20-25 minut.Po upieczeniu papilotkę ostrożnie nakładamy na talerz, odcinamy ranty.
Łososia posypujemy pokrojonym
szczypiorkiem lub
natką pietruszki. Podajemy z
sałatką. Smacznego.
