Wykonanie
Aby w kuchni była różnorodność, tym razem
pora na
pora ;) i na coś bez sosu. Lubię
łososia przygotowywanego na parze, ale forma pieczona jest chyba moją ulubioną. Na parze z dodatkami za bardzo nie poszalejemy, tak mi się przynajmniej wydaje. Za to w folię aluminiową można zawinąć ulubione dodatki, pokombinować,
ryba przejdzie smakiem, aromatem i nie jest nudno! Nawet mąż, którego do miłośników ryb zdecydowanie nie zaliczymy, podjada mi widelcem z talerza, jak przygotuję
rybę właśnie w takiej postaci. Spróbujcie.

Składniki:350 g filet z
łososia60 g
pora60 g
gruszki20 g
sera lazurłyżeczka
masłagarstka posiekanej
natki pietruszkisólpieprzsok z cytryny (opcjonalnie)Wykonanie:Filet z
łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy
solą i
pieprzem z obu stron.
Por przecinamy na pół i drobno siekamy w paseczki.
Gruszkę i
ser lazur kroimy w niedużą kostkę.Na niedużej patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy na nim
pora przez 3-4 minuty. Możemy delikatnie posolić (pamiętajmy jednak, że lazur też jest słony).Urywamy kawałek folii aluminiowej, na środku kładziemy filet z
łososia, na nim układamy
pora,
gruszkę i
ser lazur. Posypujemy
natką pietruszki. Całość zawijamy w pakunek.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pieczemy
rybę przez 15 minut. Podajemy od razu. Możemy skropić ją odrobiną
soku z cytryny.Smacznego!
