Wykonanie
Przepis z Moje Gotowanie kwiecień 2014.Składniki dla 4 osób:2-3
pory (tylko biała cześć)łyżka
soku z cytryny1 łyżka
masła + 2 łyżki
masła stopionego100 ml kremówki
sólpieprzopakowanie
ciasta francuskiego2 filety z
łososia bez skóry po ok 250 g
Pory pokroić w kosteczkę lub wzdłuż na bardzo cienkie paski. Roztopić 1 łyżkę
masła na patelni, wrzucić pokrojone
pory i skropić
sokiem z cytryny. Dusić na małym ogniu około 10 minut, pod koniec dodać kremówkę i doprawić
solą i
pieprzem. Wystudzić.
Ciasto francuskie podzielić na 2 płaty, każdy posmarować z jednej strony roztopionym
masłem (pozostałe 2 łyżki). Na środek każdej części ciasta wyłożyć filet z
łososia i na to porcję duszonych
porów. Zawinąć boki ciasta do góry, zlepić i przełożyć na blachę złączeniem do góry. Piec około 20-25 minut w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C.Smacznego! :)