ßßß Cookit - przepis na Łosoś z porami w cieście francuskim

Łosoś z porami w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Przepis z Moje Gotowanie kwiecień 2014.
Składniki dla 4 osób:
2-3 pory (tylko biała cześć)
łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła + 2 łyżki masła stopionego
100 ml kremówki
sól
pieprz
opakowanie ciasta francuskiego
2 filety z łososia bez skóry po ok 250 g
Pory pokroić w kosteczkę lub wzdłuż na bardzo cienkie paski. Roztopić 1 łyżkę masła na patelni, wrzucić pokrojone pory i skropić sokiem z cytryny. Dusić na małym ogniu około 10 minut, pod koniec dodać kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 2 płaty, każdy posmarować z jednej strony roztopionym masłem (pozostałe 2 łyżki). Na środek każdej części ciasta wyłożyć filet z łososia i na to porcję duszonych porów. Zawinąć boki ciasta do góry, zlepić i przełożyć na blachę złączeniem do góry. Piec około 20-25 minut w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/04/osos-z-porami-w-ciescie-francuskim.html