ßßß
To danie przywołuje wspomnienia cudownych smaków Francji..SKŁADNIKI(danie dla 4 osób)ok. 800 g łososia norweskiego ze skórą1 duży seler1 łyżka masłasólpieprz1 łyżka soku z cytrynyPRZEPISSeler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Pokrojony seler wrzucamy do naczynia, do gotowania na parze i gotujemy do miękkości.Łososia dzielimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy na grillu (najpierw stroną ze skórą) - po ok 4 minutach odwracamy i grillujemy z drugiej strony, również ok. 4 minut.Ugotowany na parze seler blendujemy, dodajemy masło, sól i pieprz do smaku - mieszamy.Na głębokim talerzu wykładamy porcję puree selerowego, a na nim układamy łososia, którego polewamy delikatnie sokiem z cytryny.