Wykonanie

To danie przywołuje wspomnienia cudownych smaków Francji..SKŁADNIKI(danie dla 4 osób)ok. 800 g
łososia norweskiego ze skórą1 duży
seler1 łyżka
masłasólpieprz1 łyżka
soku z cytrynyPRZEPIS
Seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Pokrojony
seler wrzucamy do naczynia, do gotowania na parze i gotujemy do miękkości.
Łososia dzielimy na 4 części, doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie układamy na grillu (najpierw stroną ze skórą) - po ok 4 minutach odwracamy i grillujemy z drugiej strony, również ok. 4 minut.Ugotowany na parze
seler blendujemy, dodajemy
masło,
sól i
pieprz do smaku - mieszamy.Na głębokim talerzu wykładamy porcję puree
selerowego, a na nim układamy
łososia, którego polewamy delikatnie
sokiem z cytryny.