Wykonanie
Mąka bananowa Wedo jest produkowana z niedojrzałych, jeszcze zielonych
bananów.
Mąka jest odpowiednia dla osób na diecie
paleo i bezglutenowej, a co najważniejsze, świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia, zagęszczania zup, a także do... smoothie i
jogurtów :) Tak! Można spożywać ją na surowo, podobnie jak
mąkę kokosową :)Dzięki wysokiej zawartości
skrobi,
mąka bananowa pozwala na użycie mniejszej ilości
mąki wymaganej w przepisach (nawet o 30%). Przykładowo, zamiast szklanki
mąki danego rodzaju, wystarczy użyć 2/3 szklanki
mąki Wedo.
Mąka bez wątpienia jest również... substytutem glutenu ! Jak zapewne wiecie, wszystkie wypieki zawierające
mąki bezglutenowe są mniej puszyste i słabiej wyrastają.
Mąka z
bananów daje efekt użycia
mąki pszennej :)Smak, zapach i wygląd surowej
mąkiZielone
banany nie mają zbyt wyraźnego smaku, gdyby zachciało się nam zjeść je na surowo (czego oczywiście nie polecam).
Mąka w smaku przypomina
otręby, ale można wyczuć lekko
bananową nutkę. Ma ciemno-
beżową barwę, jakby ziemistą... czyli kompletnie inną niż
owoce, z której powstaje.Muszę przyznać, że
mąka wybitnie przypadła mi do gustu - nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach, choć sam jej smak - w przeciwieństwie do surowych
bananów - jest dość mocny.Jak jest ze smakiem i strukturą
bananowych wypieków i koktajli?Struktura ciasta/placków czy omletów jest wręcz idealna, absolutnie nie gumowata czy ziarnista, jak to czasem bywa przy zastosowaniu
mąki bezglutenowej. Jeśli chodzi o koktajle - to bardzo dobrze się rozpuszcza, nie pozostawia grudek ani nieprzyjemnego posmaku. Kto by pomyślał, że to wszystko zasługa bananów?=Duża zawartość
skrobi opornej=O korzystnych właściwościach
skrobi opornej wiem już od dawna, jednak nie przypuszczałam, że ta
mąka również jest jej dobrym źródłem! Dlaczego? Ano dlatego, że zawiera formę R2 tej
skrobi, którą można znaleźć tylko w kilku rodzajach żywności (np.
soczewicy i surowych ziemniakach).
Skrobia oporna - w przeciwieństwie do zwykłej
skrobi - nie jest trawiona w jelicie cienkim, co skutkuje wieloma korzyściami zdrowotnymi: działa jak rozpuszczalna forma błonnika pokarmowego i reguluje poziom
cukru we
krwi. Podobno jest również dobrze tolerowana przez osoby z IBS i świetnie wpływa na
florę bakteryjną.Jakie ma właściwości zdrowotne...Tak jak
banany, jest bogata w potas. 1/4 szklanki zawiera go aż 330 mg!Poza tym pierwiastkiem,
mąka jest również dobrym źródłem naturalnych witamin i minerałów.... i jak powstaje?Proces oczywiście nie jest tak prosty, ale w
skrócie etapy przedstawiają się następująco:zbiór niedojrzałych
bananówobieraniekrojeniesuszeniemielenie na
mąkępakowanie.Bez użycia konserwantów i sztucznych barwników, bez oczyszczania i przetwarzania
mąki.=Praktyczne opakowanie=Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie cierpię papierowych opakowań, w których umieszczane są
mąki. Łatwo się uszkadzają, a
mąka się wysypuje... są po prostu niepraktyczne.
Mąka Wedo mile mnie zaskoczyła. Nie
będę musiała używać spinacza ani szukać jej po szafkach, bo doskonale się wyróżnia. :)Do czego można jej użyć?Jak wspomniałam na początku, świetnie nadaje się do zagęszczania zup,
sosów i koktajli. Jak
mąka kokosowa i migdałowa, dobrze sprawdza się na diecie
paleo, ponieważ nie powstaje ze zbóż. Na stronie oficjalnej producenta możecie znaleźć ciekawe przepisy np. na
bananowe placki czy
biszkopt. Ja oczywiście zachęcam do samodzielnych eksperymentów i sama zamierzam je kontynuować :)=Gdzie kupić=A minusy?Jak na razie "nie stwierdzono"... :) Co najwyżej - słaba dostępność :(

***No więc przyszedł czas na przepis!

KORZENNE GOFRY Z
MĄKI BANANOWEJ/przepis własny/60 g
mąki bananowej Wedopół łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka140 ml
waniliowego mleka sojowegołyżka
syropu klonowegołyżka
oleju kokosowegoJajka zmiksować z
mlekiem i
syropem.W drugiej misce dokładnie wymieszać
mąkę,
przyprawy i
proszek do pieczenia.Połączyć składniki suche z mokrymi.Formę na gofry porządnie natłuścić i rozgrzać.Smażyć gofry około 4-5 minut na małym ogniu.Smacznego!