ßßß Cookit - przepis na Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką to niesamowicie proste i niesamowicie pyszne ciasto. Przyzwyczajona do tego, że banany na ciasto trzeba zgnieść, zrobiłam to, zanim doczytałam, że tym razem potrzebne są banany w plastrach. Nie sądzę jednak, by w jakimś stopniu wpłynęło to na smak całości, może uczyniło ciasto jedynie bardziej wilgotnym, co zazwyczaj jest plusem. Krajankę zjada się błyskawicznie. Słodka, cynamonowa kruszonka zatopiona w rozgniecionych bananach sprawiają, że od ciasta trudno się oderwać a o małym kawałku na drugi dzień można jedynie pomarzyć. Polecam.
Kruszonka:
55 g cukru trzcinowego
30 g maki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
30 g solonego masła(u mnie zwykłe)
Ciasto:
45 g miękkiego solonego masła ( u mnie zwykłe)
75 g cukru trzcinowego
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
75 ml mleka
110 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 średnie (lub 2 duże) banany, pokrojone na plastry ( u mnie zgniecione)
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy cukier, mąkę, cynamon w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka.
Na ciasto ucieramy masło i cukier, dodajemy jajko, wanilię i mleko. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy krótko do momentu połączenia. Wykładamy do przygotowanej foremki. Plasterki bananów( u mnie rozgnieciona papka) układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut.
Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/07/krajanka-z-bananami-i-cynamonowa.html