Wykonanie
omelette alike cornstarch
banana pancakes
Przedwczoraj zaczęłam drugi - środkowy - rok studiów. Jestem naładowana pozytywną energią i chęcią działania. W tym roku dołączyłam do ekipy
radia - jeśli będziecie
mieli ochotę, niedługo będziecie mogli posłuchać moich audycji na
Pure Fm . :) Zobaczyłam dawne twarze, spotkałam wykładowców, a już w poniedziałek dowiem się, jakimi okażą się nowi. Czuję się o wiele bardziej zorganizowana niż rok temu, a to bardzo przyjemne uczucie. Koniec końców, jestem rok starsza. Czas ucieka bardzo szybko. Dlatego też postanowiłam sobie w duchu kilka rzeczy, jedną z nich jest większa organizacja, jeśli chodzi o moje posiłki, dlatego częściej będziecie mogli zobaczyć tu moje śniadania - w końcu, jak mówiłam,
będę bardziej regularna pod względem blogowania. Zamierzam bardziej przyłożyć się do swojej kariery, rozbudowywać - na szczęście i tak już pokaźne CV - dbać o swój komfort psychiczny oraz rozwój na każdym poziomie. Wszystko, żeby czuć się dobrze. Po prostu. Naprawdę cieszę się, że zaczęłam już ten rok.
No, ale przechodząc do samego przepisu... Te placuszki od pierwszego kęsa stały się moimi ulubionymi - niewymagające wielu składników, proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Z powodzeniem zrobicie je nawet w zabiegany poranek. :)
Banan,
cynamon i
wanilia wspaniale ze sobą współgrają. Do tego ten delikatny posmak
sezamu, który sprawia, że sama
mąka sezamowa jest jedną z moich ulubionych. Takie śniadanie bez dwóch zdań
doda Wam energii już z samego rana. :)
/1 porcja/- 2
jajka- 20g
mąki żytniej- 10g
mąki kukurydzianej- 1 łyżeczka
sezamu- 1 łyżka
mąki sezamowej- 1 dojrzały
banan (ok. 100g)- szczypta
cynamonu- ekstrakt z wanilii/ziarna
wanilii-
olej kokosowy (użyłam w spray'u)
Banana blendujemy.
Sezam podprażamy przez kilka sekund na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy
jajka,
mąki,
cynamon oraz kilka kropel ekstraktu z
wanilii. Na samym końcu dodajemy
sezam i mieszamy. Placuszki smażymy na minimalnie natłuszczonej patelni z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami - u mnie
banan i
jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu.*polecam tę, gdyż zawiera tylko 6g węglowodanów, a za to aż 46g
białka oraz 15g błonnika na 100g. W przypadku braku
mąki sezamowej polecam zastąpić ją dodatkową łyżeczką
sezamu oraz łyżeczką
mąki żytniej lub mielonego lnu.Chcesz podglądać szybciej? Zaobserwuj mnie na Facebooku, oraz Snapchacie @anitaklich! :)