ßßß Cookit - przepis na Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit

Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit

nazwa

Wykonanie

Poszliśmy za ciosem :)
Skoro wczoraj był przepis na labneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labneh
Kulki z sera jogurtowego mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.
Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar . (tutaj przepis), ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą
Składniki
ser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu)
oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami)
ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itd
sól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.
Przygotowanie
Ser delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki. Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po trzech- pięciu dniach.
W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/02/serowe-kulki-marynowane-w-oliwie-czyli.html