Wykonanie
Poszliśmy za ciosem :)Skoro wczoraj był przepis na labneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labnehKulki z
sera jogurtowego mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.Rodzaj użytych przypraw i
ziół zależy tylko od preferencji
smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich
pieprz,
oregano,
miętę,
tymianek,
czosnek lub gotowe
mieszanki przyprawowe np. zaatar . (tutaj przepis), ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną
chili oliwąSkładniki
ser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego
jogurtu)
oliwa do marynowania (można użyć
oliwy aromatyzowanej
ziołami)ulubione
przyprawy np. nasiona
czarnuszki,
kminek,
pieprz, świeże lub
suszone oregano,
tymianek,
bazylia,
estragon,
rozmaryn,
mięta,
szczypiorek,
chili,
czosnek,
skórka z cytryny itd
sól do smaku (można użyć zarówno zwykłej
soli kuchennej czy różowej
soli himalajskiej, jak i
soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.Przygotowanie
Ser delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z
przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom
smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki. Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać
oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych
ziół lub plasterki
chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po
trzech- pięciu dniach.W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy.