Wykonanie
Cześć =) Dzisiejsza zupa krem zrobiona jest z białych, delikatnych w smaku, warzyw. Kremowy charakter i konsystencję dopełnia dodatek gęstej słodkiej
śmietany, a charakterystyczna nuta smakowa pochodzi od
gałki muszkatołowej i
tymianku, przypraw niezwykle pasujących do dań z
kalafiora i
ziemniaków.
Ser natomiast dobrze, gdy będzie o zdecydowanym
ostrym lub słonawym smaku, np. gruyere,
cheddar,
parmezan. Na koniec nieco
ostrej papryki, najlepiej wędzonej oraz kilka listków świeżej
zieleniny i zupa gotowa =)

Potrzebne będą:- 1 łyżeczka
masła- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1
cebula- 3-4 ząbki
czosnku- 2
ziemniaki- 1
korzeń pietruszki- ok. 450g
kalafiora, może być mrożony- 750ml
wody-
sól,
gałka muszkatołowa,
tymianek- 150ml słodkiej
śmietany 30%- 5-6 łyżek startego
twardego sera- ostra wędzona
papryka do posypania- świeża
zielenina do posypaniaSposób wykonania:1) Wszystkie warzywa kroimy drobno.2) Na dnia garnka do zupy podgrzewamy
oliwę z
masłem i szklimy przez kilka minut
cebulę z
czosnkiem.3) Dodajemy pozostałe warzywa,
wodę,
sól,
tymianek i gałkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, ok. 20 minut.4) Blendujemy zupę, dodajemy
śmietanę i
ser, następnie jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i sprawdzamy, po czym ewentualnie uzupełniamy, stopień przyprawienia.5) Indywidualne porcje w miskach posypujemy wędzoną
papryką i świeżą
zieleniną, np.
pietruszką lub
tymiankiem.

Smacznego =)Agnieszka