ßßß
Potrzebne będą:- 1 łyżeczka masła- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 cebula- 3-4 ząbki czosnku- 2 ziemniaki- 1 korzeń pietruszki- ok. 450g kalafiora, może być mrożony- 750ml wody- sól, gałka muszkatołowa, tymianek- 150ml słodkiej śmietany 30%- 5-6 łyżek startego twardego sera- ostra wędzona papryka do posypania- świeża zielenina do posypaniaSposób wykonania:1) Wszystkie warzywa kroimy drobno.2) Na dnia garnka do zupy podgrzewamy oliwę z masłem i szklimy przez kilka minut cebulę z czosnkiem.3) Dodajemy pozostałe warzywa, wodę, sól, tymianek i gałkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, ok. 20 minut.4) Blendujemy zupę, dodajemy śmietanę i ser, następnie jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i sprawdzamy, po czym ewentualnie uzupełniamy, stopień przyprawienia.5) Indywidualne porcje w miskach posypujemy wędzoną papryką i świeżą zieleniną, np. pietruszką lub tymiankiem.
Smacznego =)Agnieszka