ßßß Cookit - przepis na Tarta z cebulą i blanszowanymi ziemniakami

Tarta z cebulą i blanszowanymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tarty, zarówno na kruchym jak i na francuskim spodzie. Dają tyle możliwości, można kombinować prawie z całą zawartością lodówki. Tym razem postanowiłyśmy z Izą upiec tarty - nadzienie dowolne, zajrzyjcie również do Izy zobaczyć co pięknego wyczarowała.
ciasto:
200g mąki
100g masła
łyżeczka soli
3 łyżki wody
farsz:
5-6 średnich cebulek
1 ząbek czosnku
4-5 ziemniaków
pół małego kubeczka śmietany 12%
tarty żółty ser - łagodny
sól, kolorowy pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
masło
Ciasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniuteńkie plasterki i wrzucić na osolony wrzątek na 3 minutki, odlać i przelać zimną wodą. Cebule pokroić na półplasterki albo w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dusić na maśle do miękkości i lekkiego zbrązowienia cebulki. W kubeczku wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Na upieczony kruchy spód wyłożyć uduszoną cebulę, posypać żółtym serem i ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków, jak wachlarzyk - lekko na zakładkę. Wierzch polać śmietaną, rozprowadzić dokładnie po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/12/tarta-z-cebula-i-blanszowanymi.html