Wykonanie
Uwielbiam tarty, zarówno na kruchym jak i na francuskim spodzie. Dają tyle możliwości, można kombinować prawie z całą zawartością lodówki. Tym razem postanowiłyśmy z Izą upiec tarty - nadzienie dowolne, zajrzyjcie również do Izy zobaczyć co pięknego wyczarowała.ciasto:200g
mąki100g
masłałyżeczka
soli3 łyżki
wodyfarsz:5-6 średnich
cebulek1 ząbek
czosnku4-5
ziemniakówpół małego kubeczka
śmietany 12%tarty
żółty ser - łagodny
sól,
kolorowy pieprz,
gałka muszkatołowa,
tymianekmasło
Ciasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach.
Ziemniaki obrać, pokroić na cieniuteńkie plasterki i wrzucić na osolony wrzątek na 3 minutki, odlać i przelać zimną
wodą.
Cebule pokroić na półplasterki albo w piórka.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dusić na
maśle do miękkości i lekkiego zbrązowienia
cebulki. W kubeczku wymieszać
śmietanę z
solą,
pieprzem, gałką i
tymiankiem. Na upieczony kruchy spód wyłożyć uduszoną
cebulę, posypać
żółtym serem i ułożyć na wierzchu plasterki
ziemniaków, jak wachlarzyk - lekko na zakładkę. Wierzch polać
śmietaną, rozprowadzić dokładnie po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.