ßßß
Smaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera pleśniowego, mascarpone albo ricotty lub innego ulubionego. Pamiętajcie tylko, żeby dodając fetę nie solić szpinaku za mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera w ogóle zrezygnować i też będzie pysznie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:800 g ziemniaków300 g liści szpinaku1 cebula3 ząbki czosnku3 jajka1/3 szklanki śmietanki 30%100 + 50 g fetyokoło 60 g sera żółtego4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła (opcjonalnie)1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku lub świeżo tartej1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.Umyte ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj je w wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia. Odcedź.W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło (opcjonalnie) i zeszklij drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj opłukane i osuszone liście szpinaku (większe pokrój na mniejsze kawałki), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, tymianek, troszkę soli, pieprz. Zamieszaj i odparuj wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami.Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki. Posyp całość startym żółtym serem.Zapiekankę piecz przez około 25-30 minut do zezłocenia się sera na wierzchu. Gotowe! Smacznego!
