Wykonanie
Ciacho niezbyt piękne, ale dla mnie ma w sobie urok. Poza tym ten smak...Po spróbowaniu można utwierdzić się w przekonaniu, że wygląd w ogóle nie ma znaczenia. Zapach dochodzący z piekarnika sprawił, że nie umiałam się doczekać kiedy w końcu je zjem. Wyszło nieco wilgotne, ale to wszystko za sprawą
jagód . Jak to ja, dorzucam ile dusza zapragnie, a było tego całkiem sporo. Dodałam też świeże
morele . Ciacho jest wegańskie z dodatkiem nasion chia . Ma smak
kokosa oraz nutkę
cytryny . Dodałam też słodkie
daktyle . Na wierzch trafiły pekany, które po raz pierwszy mam okazję próbować. Ten wypiek zdecydowanie zbyt szybko zniknął z talerza!




wegańskie
kokosowe owsiano-gryczane
ciastko z chia,
skórką cytrynową,
jagodami,
morelami,
daktylami oraz pekanami, podane z musem
jagodowo-
morelowymvegan coconut oat-buckwheat
cake with chia seeds, lemon peel, blueberries, apricots, dates and pecans, served with blueberry-apricot mousse

Składniki:- 2 łyżki
mąki gryczanej- 3 łyżki
mąki owsianej- łyżka
mąki kokosowej- ok. 1/2 - 2/3 szklanki
mleka migdałowego- łyżka nasion chia*- skórka otarta z 1/2 małej
cytryny- łyżka wiórek
kokosowych- szczypta
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonej- 4
suszone daktyle (pokrojone w kosteczkę)-
jagody-
morele (pokrojone)-
orzechy (u mnie pekany)Na początek przygotować nasiona chia. Następnie wymieszać ze sobą
mąki, wiórki oraz proszek i
sodę. Dodać
mleko i wymieszać, należy uzyskać konsystencję 'gęstej śmietany'. Zetrzeć
skórkę z cytryny (uprzednio wyparzonej), dodać pokrojone
daktyle i całość dokładnie połączyć. Na koniec wmieszać świeże
owoce. Im mniej tym bardziej puszyste i suche ciasto. Przełożyć do kokilki/foremki wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć dowolne
orzechy. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 35-40min. Ostudzić i podawać. Smacznego!*łyżkę nasion wymieszać z 3 łyżkami
wody; pozostawione na co najmniej 10min. do zgęstnienia~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Kontynuując obiadowe pomysły - dziś przepis na 'bobowy obiad'. Pierwszy raz go próbuję, pierwszy raz przyrządzam. Postawiłam na jeden z klasycznych sposobów podania. Usmażyłam ugotowany wraz z
koperkiem bób na
oleju z
czosnkiem i
suszonymi pomidorami . Dodałam też
białą fasolkę . Całość przyprawiłam
pieprzem . W ten sposób wręcz pokochałam smak tego warzywa :)

bób oraz
biała fasola smażone z
czosnkiem i
suszonymi pomidorami podane z
pietruszką oraz
kaszą jaglanąbroad and white beans fried with garlic and dried tomatoes served with parsley and milletinspiracjaŻycie czasem może naprawdę zaskoczyć, i to bardzo pozytywnie! Warto wierzyć.P.S. Uporządkowałam zakładkę Przepisy . Znajdziecie tam oddzielnie - zbiór wszystkich pomysłów
śniadaniowych, słodkich wypieków oraz obiadowych inspiracji.