ßßß

Składniki:300g mąki bezglutenowej2 łyżka mąki gryczanej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżki stewi1 łyżka miodu300g maślanki1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego1/4 mleka roślinnego (np. migdałowe) można też krowie2 jajka od szczęśliwej kury1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 duże garści jagódPiekarnik nagrzewamy do 180 0 C.W jednym naczyniu łączymy suche składniki. W drugim rozbijamy jajka widelcem i mieszamy z pozostałymi mokrymi składnikami. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Mieszamy do połączenia składników.Dodajemy jagody (zachowujemy część aby posypać po wierzchu).Podłużną formę na chleb smarujemy masłem i posypujemy otrębami gryczanymi. Przygotowaną masę przekładamy do formy, posypujemy jagodami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez 45 - 50 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego...