Wykonanie
Odwieczny problem wielu pań domu: co zrobić z gotowanym
mięsem z zupy? U mnie z reguły trafia ono ponownie do garnka, ale np. kiedy gotuję rosół z całego
kurczaka i
mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo.Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby
mięsko smacznie wykorzystać. Robię klasyczne mielone albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie.W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-)))

Składniki na klopsiki:ugoto
wane mięso drobiowe np. z rosołuugotowane warzywa: u mnie
marchew,
seler naciowy,
pietruszka1
cebula1
jajkosólpieprz ziołowysodka paprykabułka tarta do zagęszczenia masy
natka pietruszkiSkładniki na sos:2
cebule1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1/2
papryki zielonej150g małych
pieczarekseler naciowy1/2 szkl.
bulionu1 łyżka
olejuSposób przygotowania klopsików :
Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej
cebulą. Dodać
jajko, ok 2-3 łyżki
bułki tartej,
sól,
pieprz,
paprykę do smaku oraz
natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w
bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron.Sos:
Cebule podsmażamy na
oleju. Dodajemy pokrojone
papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte
pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy
bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu. Całość posypujemy posiekaną
natką pietruszki. Klopsiki układamy na sosie, podajemy jako osobne danie lub z
ryżem ugotowanym na sypko albo
pieczywem.
