Wykonanie
Otworzyłam dziś lodówkę: nie - na
mięso stanowczo nie mam ochoty. Zerknęłam do szuflady z warzywami - jest dobrze, jest trochę tego i owego,
mogę poimprowizować :) Tym bardziej, że chyba największą przyjemność sprawia mi tworzenie nowych potraw właśnie z warzyw. Znalazłam kawałki czerwonej i
żółtej papryki, 3 spore
pieczarki,
selera,
marchewki i
natkę pietruszki, a
cebulę i
jajka mam w domu zawsze.Kotlety bardzo Wam polecam, są delikatne w smaku i można je podać na różne sposoby, zarówno z
ziemniakami i sosem (np.
pieczarkowym), jak i z
kaszą.


Składniki :0,5
czerwonej papryki0,5
żółtej papryki1
cebulakawałek
selera3-4
pieczarkisporo posiekanej
natki zielonej
pietruszki1
jajkobułka tarta:3-4 łyżki plus do panierowania
sól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie :Wszystkie warzywa myję i osuszam, a
potem: obieram
marchewki,
cebulę i
selera.
Papryki i
cebulę kroję w drobną kostkę,
marchewki selera i
pieczarki ścieram na grubej tarce. Po kolei przesmażam na niewielkiej ilości
oleju:
cebulę (do zeszklenia),
pieczarki (do odparowania
wody),
marchewkę i
selera (muszą troszkę zmięknąć) a na końcu
papryki z
pietruszką. Wszystkie przesmażone warzywa przekładam do miski, dodaję
jajko i
bułkę tartą - tyle by dało się skleić kotlety. Doprawiam masę do smaku
solą i
pieprzem, a
potem formuję kotlety. Panieruję je w
bułce tartej i smażę na średnim ogniu na rumiano z obu stron.





