ßßß
To danie robię zazwyczaj na potrzeby córki-weganki. Gdy dla reszty rodziny przyrządzam jakieś mięso, dla niej smażę osobną porcję warzyw na patelni. Takie smażone warzywa są bardzo smaczne, toteż czasem robię dużą porcję dla całej rodziny w woku i wtedy zajadamy się nimi wszyscy. Dobór warzyw jest przypadkowy, zależy co akurat mam w lodówce. Oto co znalazłam ostatnio :kawałek bakłażanapapryka czerwonapapryka żółtacebulakilka pieczarekseler naciowy – 2 łodygi2 łyżki sosu sojowegopapryka wędzonapieprz ziołowy i czarnysólnatka pietruszkioliwaBakłażana po pokrojeniu na kawałki posoliłam, żeby stracił goryczkę, po kilkunastu minutach opłukałam i osuszyłam. Pozostałe warzywa też pokroiłam na kawałki i po kolei wrzucałam na rozgrzaną oliwę – najpierw cebulę i pieczarki, potem papryki, bakłażana i seler naciowy. Posypałam papryką i pieprzami i przesmażyłam, żeby wydobyć ich aromat. Na koniec posoliłam i posypałam natką pietruszki, wlałam sos sojowy, jeszcze chwilę przesmażyłam i gotowe.Takie warzywa można jeść na obiad do ryżu lub makaronu, albo na kolację same lub z chlebem. W każdej konfiguracji są pyszne. Smacznego !