Wykonanie
Czasem nie chce mi się szukać przepisów, zastanawiać się nad wymyślnymi daniami. Wtedy robię to co wydaje mi się najwygodniejsze. Tym razem padło na
schab, a że w lodówce były też
pieczarki, więc powstał szybki
schab z
pieczarkamiskładniki600 g
schabu bez kości250 g
pieczarek2
cebulesól,
pieprzpapryka w płatkach
oliwa z oliweknatka pietruszki do podaniaprzygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Pokroić na cienkie plastry (u mnie wyszło ich 8), posolić i popieprzyć.
Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry.
Cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać
oliwę lub
olej, obsmażyć kotlety ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać
pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część
pieczarek, posypać
cebulą, na tym ułożyć
mięso, posypać je
papryką, na wierzchu pozostałe
pieczarki z
cebulą. Jeżeli w misce w której leżało
mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki
bulionu lub
czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę
masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy
mięso jest już miękkie,
moze sie piec nieco krócej lub dłużej w zależności od jakości kupionego przez nas
schabu. Na koniec dodajemy
pietruszkę. Sos można doprawić
śmietaną, ale ja lubię taki czysty. Smacznego!