Wykonanie
            Czasem nie chce mi się szukać przepisów, zastanawiać się nad wymyślnymi daniami. Wtedy robię to co wydaje mi się najwygodniejsze. Tym razem padło na 
schab, a że w lodówce były też 
pieczarki, więc powstał szybki 
schab z 
pieczarkami
składniki600 g 
schabu bez kości250 g 
pieczarek2 
cebulesól, 
pieprzpapryka w płatkach
oliwa z oliweknatka pietruszki do podaniaprzygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Pokroić na cienkie plastry (u mnie wyszło ich 8), posolić i popieprzyć. 
Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. 
Cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 
oliwę lub 
olej, obsmażyć kotlety ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać 
pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część 
pieczarek, posypać 
cebulą, na tym ułożyć 
mięso, posypać je 
papryką, na wierzchu pozostałe 
pieczarki z 
cebulą. Jeżeli w misce w której leżało 
mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki 
bulionu lub 
czerwonego wina, na wierzchu położyć łyżeczkę 
masła, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzać czy 
mięso jest już miękkie, 
moze sie piec nieco krócej lub dłużej w zależności od jakości kupionego przez nas 
schabu. Na koniec dodajemy 
pietruszkę. Sos można doprawić 
śmietaną, ale ja lubię taki czysty. Smacznego!


