Wykonanie

Składniki:2 duże
cebule4
pieczarek4 duże
papryki2 małe
bakłażany4 średnie
ziemniaki ugotowane w mundurkach¼ szklanki
oliwy z oliwek,
pieprz,
sól, pepperoncino,
oregano,
natka pietruszki
Przygotowanie:W dużej patelni podsmażyć na
oliwie cebulę pokrojoną w piórka.Dodać
pieczarki pokrojone w plastry, podsmażyć mieszając 2 minuty, dadać
paprykę i
bakłażany, pokrojone w duże kostki. Dodać
przyprawy i smażyć 10 min. mieszając drewnianą łyżką. Dusić pod przykryciem następne 10 min. Zdjać z ognia i przełożyć całość na półmisek. Sosu z warzyw i
oliwy powinno być sporo. Odstawić na 2 godziny, żeby się “przegryzło”. Przed podaniem, dodać podsmażone, gorące
ziemniaki i posypać
natką pietruszki. Podawać z
chlebkiem ciabatta i
czerwonym winem. Doskonałe na zimno.

