ßßß
Lubię takie jedzenie :) Wygląda i smakuje obłędnie. I da się bez mięsa.Zapraszam na syty posiłek dla dwóch osób, poniżej składniki i sposób przygotowania.Składniki:2 bakłażanyryż basmati - 1 woreczek4 pieczarki1 cebula1 paprykażółty ser - 1/2 szklanki startegosól, pieprz, świeża pietruszka (natka)oliwaPrzygotowanie:Ryż gotujemy al dente.W trakcie gotowania się ryżu przygotowujemy resztę składników.Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy chwilę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Bakłażana wydrążamy łyżką. Ja jego środek dodałam do innej potrawy, ale można pokroić i dodać do farszu.Łączmy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy, dodajemy też posiekaną pietruszkę. Nadziewamy bakłażana.Posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20-30 minut.
Takim bakłażanem nie powstydzicie się podając na proszony obiad czy kolację. Zwłaszcza gdy towarzystwo nie przepada za mięsem ;)




Bardzo lubię faszerowane warzywa. Paprykę, cukinię i bakłażana robię najczęściej. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, składniki można dowolnie zmieniać. Często ich skład zależy (w moim przypadku) od zawartości lodówki i szafek.Jak Wasze faszerowane warzywa? Lubicie? Robicie? Chętnie pooglądam u Was :)Smacznego!