Wykonanie
Witajcie!Pyszne danie na obiad bądź kolację. Można zrobić dzień wcześniej, a później albo upiec, albo odgrzać w piekarniku.Nadaje się do pracy - nawet do odgrzania w mikrofali.
Ser nie jest już tak chrupiący jak zaraz po upieczeniu, ale da się zjeść .
Lubię takie jedzenie :) Wygląda i smakuje obłędnie. I da się bez
mięsa.Zapraszam na syty posiłek dla dwóch osób, poniżej składniki i sposób przygotowania.Składniki:2
bakłażanyryż basmati - 1 woreczek4
pieczarki1
cebula1
paprykażółty ser - 1/2 szklanki startego
sól,
pieprz, świeża
pietruszka (
natka)
oliwaPrzygotowanie:
Ryż gotujemy al dente.W trakcie gotowania się
ryżu przygotowujemy resztę składników.
Cebulę i
paprykę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na
oliwie. Dodajemy drobno pokrojone
pieczarki. Dusimy chwilę, mieszamy i przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Bakłażana wydrążamy łyżką. Ja jego środek dodałam do innej potrawy, ale można pokroić i dodać do farszu.Łączmy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy, dodajemy też posiekaną
pietruszkę. Nadziewamy
bakłażana.Posypujemy startym,
żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20-30 minut.
Takim
bakłażanem nie powstydzicie się podając na proszony obiad czy kolację. Zwłaszcza gdy towarzystwo nie przepada za
mięsem ;)
Bardzo lubię faszerowane warzywa.
Paprykę,
cukinię i
bakłażana robię najczęściej. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, składniki można dowolnie zmieniać. Często ich skład zależy (w moim przypadku) od zawartości lodówki i szafek.Jak Wasze faszerowane warzywa? Lubicie? Robicie? Chętnie pooglądam u Was :)Smacznego!