Wykonanie
Szaszłyki z
polędwicy wieprzowej, są doskonałą propozycją na grilla.
Mięso szybko "dochodzi" ,więc czas oczekiwania na danie nie jest długi. Jak już wcześniej
pisałam - mówiłam lubię nieskomplikowane dania, które mimo niewielkiego wysiłku ładnie się prezentują. Najważniejsze jednak mają być smaczne.
Składniki:(na 3 porcje)Polędwiczka wieprzowa - 2 sztuki
ser żółty plastry - 4 plastry
papryka żółta - 1/2 sztuki
papryka czerwona - 1/2 sztuki
papryka pomarańczowa - 1/2 sztuki
cebula - 1 sztuka
pieczarki - 6 sztuk
sól do smaku - 2 łyżeczki w
sumiepieprz do smaku -2 łyżeczki w
sumieoliwa - 1 łyżka
ser feta - 1 plaster około 1 cm grubości (używam Favita solona)mieszanka
ziół - ( 1 łyżka opcjonalnie)
Wykonanie:
Polędwiczki płuczemy, osuszamy papierkowym ręcznikiem .Usuwamy zbędne błony.
Mięso kroimy w paski - wzdłuż długości
polędwiczki. Z jednej wyszły mi 4 paski.Na każdy wycięty pas
mięsa nakładamy pokrojone o tej samej szerokości paski
sera żółtego.Przyprawiamy
solą i
pieprzem (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki
ziół),zwijamy w rulon.Nabijamy kolejno rulony na patyczki do szaszłyków. Tak postępujemy ze wszystkimi "zawijasami".Rulony smarujemy
oliwą, aby nie przywarły do grilla.
Papryki kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy nasiona, kroimy na mniejsze części.
Cebulę obieramy kroimy na 4 części i ściągamy kolejne warstwy płatów
cebuli - całość wkładamy do miski, dodajemy łyżeczkę
oliwy sól i
pieprz .Mieszamy aby
oliwa pokryła wszystkie warzywa.
Pieczarki obieramy, przyprawiamy
pieprzem, układamy na rozgrzanym grill.
Pieczarki obieramy, przyprawiamy
pieprzem, układamy na rozgrzanym grillu "pupą" do góry;)Kładziemy jednocześnie szaszłyki i warzywa. Gdy przewrócimy
mięso ( po około 7-8 minutach) przewracamy także
pieczarki i wkładamy do nich przeciśnięty przez praskę lub pokrojony na mniejsze kawałki
ser feta.Szaszłyki podajemy na warzywach.