ßßß
Jeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego koniecznie posypcie ją startym parmezanem lub Grana Padano. Możecie zaserwować ją również z ciepłą bagietką lub zjeść bez żadnych dodatków. Jest pyszna! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)2 szklanki bulionu mięsnego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 zółta papryka1 czerwona papryka0,5 papryki pomarańczowej0,5 papryki zielonej1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)1 łyżeczka papryki słodkiej mielonejświeża lub suszona bazylia do smaku1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały)kawałek papryczki chili (opcjonalnie)1 łyżeczka masła2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowegoser Grana Padano lub parmezan do posypaniaolej (np. z winogron lub rzepakowy)WYKONANIE:Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobną cebulę.Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do cebuli. Uważaj, żeby go nie przysmażyć, tylko poddusić z cebulką przez chwilkę.Mięso dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką i wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti).Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni po mięsie usmaż na rozgrzanym oleju paprykę pokrojoną w większą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Smaż ją krótko, tak, by była odrobinkę przyrumieniona z wierzchu, a chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i warzywami.Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała.Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego!