Wykonanie

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z
papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem
pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek
sera, dlatego koniecznie posypcie ją startym
parmezanem lub
Grana Padano. Możecie zaserwować ją również z ciepłą
bagietką lub zjeść bez żadnych dodatków. Jest pyszna! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g
mięsa mielonego (ja użyłam z
szynki)2 szklanki
bulionu mięsnego1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1
zółta papryka1
czerwona papryka0,5
papryki pomarańczowej0,5
papryki zielonej1 puszka
kukurydzy (wraz z zalewą)1 puszka
fasoli czerwonej (wraz z zalewą)1 puszka
fasoli białej (wraz z zalewą)1 puszka
pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne (można dać więcej)1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonejświeża lub suszona
bazylia do smaku1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka
brązowego cukru (może być biały)kawałek
papryczki chili (opcjonalnie)1 łyżeczka
masła2 czubate łyżeczki
przecieru pomidorowegoser Grana Padano lub
parmezan do posypania
olej (np. z
winogron lub rzepakowy)WYKONANIE:Na patelni rozgrzej
olej i wrzuć na niego posiekaną drobną
cebulę.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do
cebuli. Uważaj, żeby go nie przysmażyć, tylko poddusić z
cebulką przez chwilkę.
Mięso dopraw
solą,
pieprzem i mieloną
słodką papryką i wrzuć na patelnię.
Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą
łopatką (jak do spaghetti).Do garnka przełóż
cebulę z
czosnkiem,
kukurydzę,
pomidory,
fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.Dodaj
mięso do garnka z
fasolą,
kukurydzą i
pomidorami, a na patelni po
mięsie usmaż na rozgrzanym
oleju paprykę pokrojoną w większą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Smaż ją krótko, tak, by była odrobinkę przyrumieniona z wierzchu, a chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z
mięsem i warzywami.Dodaj 2 szklanki
bulionu,
pieprz cayenne,
pieprz,
sól,
cukier,
bazylię (świeżą drobno posiekaj),
masło oraz
przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej
papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała.Gotową zupę posyp tartym
parmezanem lub
Grana Padano. Podawaj z grzankami lub
pieczywem czosnkowym. Smacznego!