ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego koniecznie posypcie ją startym parmezanem lub Grana Padano. Możecie zaserwować ją również z ciepłą bagietką lub zjeść bez żadnych dodatków. Jest pyszna! Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
2 szklanki bulionu mięsnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 zółta papryka
1 czerwona papryka
0,5 papryki pomarańczowej
0,5 papryki zielonej
1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)
1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)
1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)
1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
świeża lub suszona bazylia do smaku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały)
kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
1 łyżeczka masła
2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
ser Grana Padano lub parmezan do posypania
olej (np. z winogron lub rzepakowy)
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobną cebulę.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do cebuli. Uważaj, żeby go nie przysmażyć, tylko poddusić z cebulką przez chwilkę.
Mięso dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką i wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti).
Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni po mięsie usmaż na rozgrzanym oleju paprykę pokrojoną w większą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Smaż ją krótko, tak, by była odrobinkę przyrumieniona z wierzchu, a chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i warzywami.
Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała.
Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2013/10/zupa-meksykanska.html