Wykonanie
Składniki4 porcje100 g (1 woreczek)
brązowego ryżu2 łyżki
sosu sojowegook. 500 g
filetów z dorsza,
sandacza,
soli lub
halibuta1 łyżeczka suszonego
tymianku + opcjonalnie 1 łyżka świeżych listków
oliwa extra vergine4 łyżki ajvaru (pasta z pieczonej
papryki, gotowa lub własna z tego przepisu) + opcjonalnie szczypta
chili1 mała
cukinia1
pomidorświeża
bazylia lub
oreganoPrzygotowanie
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z
sosem sojowym.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Wyciąć 4 większe kawałki z papieru do pieczenia. Na jednej połowie każdego z arkuszy położyć
ryż, na wierzchu ułożyć po kawałku
ryby doprawionej
solą,
pieprzem,
tymiankiem i wysmarowanej
oliwą. Wierzch posmarować ajvarem (opcjonalnie wymieszanym z
chili).Przykryć plasterkami
cukinii i
pomidora, doprawić warzywa
solą,
pieprzem, posypać świeżymi
ziołami i skropić
oliwą. Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.