ßßß Cookit - przepis na Ryba pieczona w papilotach z cukinią, pomidorami i ajvarem

Ryba pieczona w papilotach z cukinią, pomidorami i ajvarem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
2 łyżki sosu sojowego
ok. 500 g filetów z dorsza, sandacza, soli lub halibuta
1 łyżeczka suszonego tymianku + opcjonalnie 1 łyżka świeżych listków
oliwa extra vergine
4 łyżki ajvaru (pasta z pieczonej papryki, gotowa lub własna z tego przepisu) + opcjonalnie szczypta chili
1 mała cukinia
1 pomidor
świeża bazylia lub oregano
Przygotowanie
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Wyciąć 4 większe kawałki z papieru do pieczenia. Na jednej połowie każdego z arkuszy położyć ryż, na wierzchu ułożyć po kawałku ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą. Wierzch posmarować ajvarem (opcjonalnie wymieszanym z chili).
Przykryć plasterkami cukinii i pomidora, doprawić warzywa solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą. Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ryba-pieczona-w-papilotach-z-cukinia-pomidorami-i-ajvarem