Wykonanie

Jest to propozycja dania bezmięsnego.opakowanie
makaronu rurki4
cukinie½ kostki
bulionu warzywnego3 puszki
pomidorów krojonych z
bazylią i
oregano bez skórki4 – 5 ząbków
czosnkubazylia ,
oregano ;
tymianeksól ,
pieprz białyżółty ser w kawałku .
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Cukinię kroimy na kawałki ; można ją przesmażyć na patelni ale ja od razu wrzuciłam ją do garnka i zalałam
bulionem ( ½ kostki
bulionu rozpuszczamy w szklance gotowanej
wody ). Następnie solimy , mieszamy i dusimy. Po ok. 20 – 25 minutach , jak
cukinia będzie się robiła miękka ( tylko trzeba uważać żeby się za bardzo nie rozgotowała ; ma być chrupiąca ) , dodajemy
pomidory z puszki ;
tymianek ,
sól ,
pieprz ( lubię dodawać
biały pieprz , jest delikatniejszy od czarnego ) i dusimy jeszcze przez ok. 10 - 15 min. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Makaron układamy na talerzach , polewamy przygotowaną
cukinią w pomidorach , całość mieszamy i posypujemy startym na dużych oczkach
serem. Można oczywiście dodać również posiekaną , świeżą
bazylię.Pyszne i lekkie danie , dobre na ciepłe dni .Smacznego :)



