ßßß
Zupa ta smakuje nawet największym „wrogom” ryb i owoców morza:)To była pierwsza „zupa rybna” jakiej odważyłam się spróbować. Od tamtej pory często decyduję się na zupy rybne w restauracjach, ale powiem nieskromnie, że ta jest nadal moją ulubioną.Co czynią ją wyjątkową? Według mnie jest to bardzo udane połączenie smaku ryb i pomidorów, uzupełnione dobrze dobranymi przyprawami, głównie szafranem i skórką pomarańczową.Przepis pochodzi z książki „Dania z ryb i owoców morza” (wydawnictwo Konemann).Uwaga:)W przypadku tej zupy, każdy może sobie dobrać owoce morza wedle swoich upodobań. Mogą to być tylko ryby, albo ryby i krewetki, albo cała mieszanka „seafood”.Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich zup, zachęcam do wekowania . Warto jest od razu ugotować większą ilość zupy, a potem cieszyć się nią w dowolnej chwili:)Składniki:1/2 łyżeczki nitek szafranu3 łyżeczki oliwy z oliwek2 duże cebule, cienko pokrojone1 por, tylko biała część, posiekany4 ząbki czosnku, drobno posiekane1 liść laurowy1/2 łyżeczki suszonego majeranku1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy2 łyżki wytrawnego białego wina1 czerwona papryka, w kawałkach na kęs500 g pomidorów bez skórki (w puszce lub świeżych)125 ml przecieru pomidorowego500 ml wywaru z ryb2 łyżki koncentratu pomidorowego500 g filetów rybnych bez skórki, w kawałkach na kęs lub dowolna kombinacja ryb i owoców morza (mogą być także mrożone)3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszkiWykonanie:W miseczce namoczyć szafran w 2 łyżkach wrzątku.W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać na małym ogniu oliwę. dodać cebulę, por, czosnek, liść laurowy i majeranek. Przykryć i smażyć 10 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż cebula będzie miękka. Dodać skórkę pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Przykryć i smażyć 10 minut.Dodać do rondla wywar z ryb, przecier i koncentrat pomidorowy oraz szafran z zalewą. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować 15 minut bez przykrycia.Dodać rybę (i owoce morza), przykryć i gotować 8 minut, aż będzie miękka. Dodać sól i pieprz do smaku oraz połowę pietruszki.Tuż przed podaniem posypać zupę resztą pietruszki.Smacznego:)