ßßß
Składniki (na ok 4 osoby)0,5 kg mielonego mięsa wołowego (może być również wieprzowo-wołowe)4 dojżałe duże pomidory2 łyżki koncentratu pomidorowego1 słoik przecieru pomidorowego (ok 150g)1 cebula4 ząbki czosnkumakaron spaghetti – 1 opakowanieoliwa z oliwektarty ser: parmezan lub ulubiony żółty serprzyprawy: sól, pieprz, bazylia, oreganoPrzygotowanie:Cebulę i czosnek drobno posiekać i wszystko zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone, dokładnie mieszać, żeby rozdrobnić mięso. Wszystko doprawić do smaku. Następnie dodać pomidory we wszystkich postaciach i dusić pod przykryciem minimum 15 minut – im dłużej dusimy tym sos nabiera głębszego smaku i wszystkie aromaty lepiej się łączą. Podawać z makaronem oraz posypać na wierzch żółtym serem.Uwaga! Można używać różnych rodzajów pomidorów, jeśli nie ma sezonu na pomidory lepsze będą te z puszki z sokiem pomidorowym zamiast świerzych, można też nie użyć koncentratu pomidorowego. Należy jednak pamiętać aby w sumie ilość pomidorów była co najmniej taka jak ilość mielonego mięsa.


