Wykonanie
W Dniu Świętego
Patryka chciałabym zaproponować Wam zupę z
zielonego groszku. Groszkowi towarzyszą jeszcze
cebula,
por i
ryż, ale smaku dopełnia
estragon. Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki z
serii Z kuchennej półeczki – Zupy Carole Clements.Zielone potrawy przygotowały dziś także: Martynosia, Lejdi oraz
Gin .
Składniki na 4 porcje:500 g mrożonego
groszku2 łyżki
masła1
cebula2 jasnozielone części
porów1,5 łyżki
ryżu1 litr
bulionu drobiowo-warzywnego1/2 łyżeczki
suszonego estragonusól,
pieprzjajka/grzanki do podania1.
Cebulę i
pora drobno posiekać. Podsmażyć je na
maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę, razem z
białym ryżem.2. Dodać
groszek i
estragon, zalać
warzywa bulionem. Gotować ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.3. Zupę lekko ostudzić. Następnie rozgnieść warzywa tłuczkiem lub odcedzić warzywa, rozdrobnić malakserem i ponownie dodać do płynu, wymieszać. Chodzi o to, żeby nie był to gładki krem.4. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.5. Podawać z ćwiartkami
jajka ugotowanego na twardo lub grzankami np. czosnkowymi.To drugi przepis, który ląduje w tegorocznej akcji Gosi Pinkcake. Niestety nie zdążyłam przygotować wszystkich zielonych potraw, o jakich myślałam. Chyba zielono mi będzie aż do końca tygodnia 😉 Jutro na pewno przygotuję
makaron z
bazyliowym pesto. A na swoją kolej czeka jeszcze doniczka
mięty, 2
awokado i koszyk
kiwi 😛
Przepis dodaję też do akcji Wielkanocne smaki V organizowanej przez Mirabelkę.