Wykonanie
Dzisiaj częstuję was pysznych obiadem, to danie, które przygotujecie w kilka minut. Ja bardzo lubię jeść
ryż i przygotowuje go na wiele sposobów, z warzywami,
owocami,
mięsem. To danie zrobiłam wczoraj na obiad, nie mam jeszcze tak dużo sił, aby stać przy garach, więc stawiam teraz na szybkie obiady. Poza tym lubię takie połączenie smakowe. Za oknem buro i ponuro, śniegu już nie ma, w nocy utrzymuje się lekki mróz a w dzień temperatura jest na plusie. I wirusy szaleją, więc dbajcie o siebie. My walczymy teraz z wirusami u Juniora, też go niestety dopadły, mieliśmy mały kryzys, ale już jest lepiej. Sok z kwiatu bzu i
maliny z lipą zrobiły swoje. Życzę wam kochani miłego dnia i dużo uśmiechu. Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki i was też zachęcam do dodawania swoich pomysłów na szybkie dania.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g ugotowanego
ryżu- 2
cebule- duży kawałek
pory-
sól,
pieprz- 500 g
świeżego łososia- 2 łyżeczki
oleju- łyżka
masłaWykonanie:Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżeczkę
oleju. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę
cebulę i
por. Dolewamy odrobinę
wody, aby warzywa się udusiły a nie przypaliły. Wszystko razem dusimy, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy ugotowany
ryż i łyżkę
masła, przyprawiajmy do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko razem chwilkę przesmażamy.Przygotowujemy
łososia - posypujemy go
solą i
pieprzem, na drugiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę
oleju i jak patelnia będzie już gorąca kładziemy
łososia skórą do dołu. Smażymy na rumiano z dwóch stron.Na talerze wykładamy porcjami
ryż, układamy kawałki
łososia. Porcja dla 3 osób.Smacznego.