Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- łyżeczka
masła (ok. 5g),-
cebula (ok. 80g),- 1
por (ok. 140g),- 2
ziemniaki (ok. 140g),-
przyprawy:
sól pieprz,
estragon,- szklanka
ryżu na risotto (ok. 190g),- około3 szklanek
bulionu warzywnego (ok. 750ml).Sposób przygotowania1. Drobno pokrojoną
cebulę szklimy na
maśle.2. Do
cebuli dodajemy drobno pokrojonego
pora i
ryż (smażymy ok. 1 min.)3.
Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy ok. 10 min.4. Do garnka
ryżu dodajemy podgotowane
ziemniaki i ½ szklanki
bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka
razy aż
ryż będzie miękki).5. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
estragonem.
Risotto jest bogate w:- potas (pochodzący z
ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,- witaminę C (pochodzącą z
pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 441 , 9 kcal
Białko: 10,5 gTłuszcze: 3 , 7 gWęglowodany: 96 , 7 gBłonnik pokarmowy : 6 , 5 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza