ßßß Cookit - przepis na Risotto porowo-ziemniaczane

Risotto porowo-ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- przyprawy: sól pieprz, estragon,
- szklanka ryżu na risotto (ok. 190g),
- około
3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml).
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy ok. 1 min.)
3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy ok. 10 min.
4. Do garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razyryż będzie miękki).
5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.
Risotto jest bogate w:
- potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 441 , 9 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 3 , 7 g
Węglowodany: 96 , 7 g
Błonnik pokarmowy : 6 , 5 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/01/risotto-porowo-ziemniaczane.html