ßßß
Składniki:- 1 kaczka- 1 por- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 500 ml. bulionu drobiowego- 2 łyżki masła- 2 łyżki majeranku- sól i pieprzPrzygotowanie:Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstawiamy ją na 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy a następnie kroimy w słupki.Cebulę i czosnek siekamy. Czosnek ucieramy dodatkowo z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy masło i podgrzewamy na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia (czosnek dodajemy trochę później, niż cebulę), następnie dodajemy pietruszkę, por, marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dusimy 15 minut.Schłodzonym farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją nicią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny.Co kilkanaście minut polewamy ją bulionem a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.Smacznego!Ps. Przepis pochodzi z biedronkowej broszurki "Inspiracje na talerzu"