ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z farszem porowym

Kaczka pieczona z farszem porowym

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu tej kaczki moja mama powiedziała: "Tylko Ty tam napisz, że to ja ją zrobiłam". No to piszę: mama ją zrobiła :) Ja natomiast przyczyniłam się do wyjedzenia części warzywnego farszu. Bo bardzo lubię pory :)
Składniki:
- 1 kaczka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml. bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstawiamy ją na 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy a następnie kroimy w słupki.
Cebulę i czosnek siekamy. Czosnek ucieramy dodatkowo z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy masło i podgrzewamy na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia (czosnek dodajemy trochę później, niż cebulę), następnie dodajemy pietruszkę, por, marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dusimy 15 minut.
Schłodzonym farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją nicią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny.
Co kilkanaście minut polewamy ją bulionem a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Ps. Przepis pochodzi z biedronkowej broszurki "Inspiracje na talerzu"
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/kaczka-pieczona-z-farszem-porowym.html