Wykonanie
Po zrobieniu tej
kaczki moja mama powiedziała: "Tylko Ty tam napisz, że to ja ją zrobiłam". No to piszę: mama ją zrobiła :) Ja natomiast przyczyniłam się do wyjedzenia części warzywnego farszu. Bo bardzo lubię
pory :)
Składniki:- 1
kaczka- 1
por- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 500 ml.
bulionu drobiowego- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
majeranku-
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz
solą oraz
pieprzem i odstawiamy ją na 2 godziny w chłodne miejsce.
Marchew,
pietruszkę i
por oczyszczamy a następnie kroimy w słupki.
Cebulę i
czosnek siekamy.
Czosnek ucieramy dodatkowo z odrobiną
soli. Na patelni rozgrzewamy
masło i podgrzewamy na nim
cebulę z
czosnkiem do zeszklenia (
czosnek dodajemy trochę później, niż
cebulę), następnie dodajemy
pietruszkę,
por,
marchewkę. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i dusimy 15 minut.Schłodzonym farszem napełniamy
kaczkę i zszywamy ją nicią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny.Co kilkanaście minut polewamy ją
bulionem a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.Smacznego!Ps. Przepis pochodzi z biedronkowej broszurki "Inspiracje na talerzu"