ßßß
Bułeczki drożdżowe mufinkowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimiczas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania + czas pieczeniaskładniki na 8 bułeczek:CIASTO - 125 ml mleka40 g cukru trzcinowego demerara50 g masłaszczypta soli1/2 łyżeczki pasty waniliowe albo ziarenka z połowy laski wanilii1 małe jajko kurze10 g świeżych drożdży280 g mąki pszennej, luksusowejNADZIENIE - 20 gorzkiej czekolady25 g masła50 g cukru trzcinowego muscovado1 łyżeczka mielonego cynamonuduża garść łuskanych orzechów włoskichdo posmarowania bułek - 1 żółtko1 łyżeczka mlekado formy - 1 łyżeczka masła1 łyżka mąkiLUKIER - 3 łyżki mlekakilka łyżeczek cukru pudru


CIASTO - mleko podgrzałam dość mocno, dodałam cukier demerara, sól i masło, mieszałam aż wszystkie składniki się połączyły. Kiedy mieszanka przestygła przelałam ją do miski, wsypałam pokruszone drożdże, wbiłam jajko i dodałam pastę waniliową, roztrzepałam dokładnie. Mieszając wsypywałam mąkę i zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je przez ok. 10 minut aż nabrało sprężystości i stało się gładkie. Uformowane w kulę odstawiłam w szczelnie przykrytej misce na ok. godzinę żeby wyrosło.Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając od góry pięścią i lekko zagniotłam. Na posypanym lekko mąką blacie rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 1/2 cm.NADZIENIE - czekoladę starłam drobno i wymieszałam z cukrem, cynamonem oraz roztopionym masłem na gęstą pastę.Rozwałkowany płat ciasta posmarowałam pastą czekoladową w miarę równomiernie. Posypałam też pokruszonymi orzechami włoskimi i zaczynając od dłuższego boku zwinęłam w niezbyt ścisłą roladę. Rulon pokroiłam na 8 mniej więcej równych części.Naszykowałam blachę do wypieków muffinów. Ponieważ ciasto pokroiłam na 8 części więc 8 wgłębień wysmarowałam masłem i wysypałam lekko mąką. Kawałki rolady ułożyłam w tych wgłębieniach przecięciem do spodu. Wierzch każdej bułeczki posmarowałam pędzelkiem maczanym w żółtku roztrzepanym z mlekiem.Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Bułeczki piekłam 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę. Jeszcze ciepłe polałam lukrem.LUKIER - do gorącego mleka wsypałam cukier puder i ucierałam kilka chwil aż lukier był gęsty i gładki.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:Bernadetta - Prawo do gotowania z pasjąAlina - Ala piecze i gotujeEwa - Ewa w kuchniMonika - Matka WariatkaIwona - Blogotowanie w pasjąBożena - Moje kucharzenieAneta - Piekielna kuchnia AnetyAgata - Kulinarne przygody GatityDorota - Moje małe czarowanieJoanna - Grunt to przepisAnna - Everyday flavoursKasia - Mia cucinaMałgosia - Smaki AlzacjiJustyna - Gotowanie i pieczenie, i love it