Wykonanie

W zeszły weekend z przyczyń technicznych nie udało mi się wstawić postu z bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki są także upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie .Bułeczki
czekoladowo –
cynamonowe Erica Lanlarda z książki
Czekolada.Ja zrobiłam z połowy podanych składników i nie lukrowałam bułeczek po upieczeniu, no i zagapiłam się i ciut za mocno się przypiekły.0,5 l ciepłego
mleka15 dkg drobnego
cukru trzcinowego40 g świeżych
drożdży20 dkg stopionego
masła2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2
jaja1 kg
mąki pszennejnadzienie:75 g
gorzkiej czekolady100 g stopionego i wystudzonego
masła200 g
brązowego cukru3 łyżki
cynamonuWszystkie składniki na ciasto wymieszać [
drożdże można rozrobić z
cukrem i
wodą i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, ale ja ostatnio wszystko razem mieszam i zagniatam i tez jest ok. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie.
Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać stopione i przestudzone
masło,
cukier i
cynamon.Wszystko razem wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta ,posmarować masą i zwinąć w roladę .Pokroić plastry i układać na blaszkę zostawiając odstępy. Odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować
mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.Razem ze mną piekły [ dziękuję bardzo] Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotujeEwa - Ewa w kuchniMonika - Matka WariatkaIwona - Blogotowanie w pasjąIza- Smaczna pyzaAneta - Piekielna kuchnia AnetyAgata - Kulinarne przygody GatityDorota - Moje małe czarowanie Joanna - Grunt to przepis
Anna - Everyday Flavours
Kasia- Mia cucina



